10.4. 2010

Zakoupena stanice WS-2300 /2500,-Kč/

Umístil jsem ji na střechu paneláku. Za software k ní jsem zvolil 

http://www.wviewweather.com

a nainstaloval ho na  Ubuntu 10.04. Data jsou posílána na http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=IVYSOU014/

18.5.2010

Jak viz výše, podařilo se mi zakoupit na Aukru novou meteostanici WS-2300 za 2500Kč, která jde napojit na PC viz http://www.weather-station-products.co.uk/item--LaCrosse-weather-station-WS2300--WS2300.html. Jelikož můj server postavený na ZOTAC ION ITX nemá RS-232 port, náhodně jsem si koupil na Aukru převodník Wiretek USB - RS-232 a docela jsem měl z prdele kliku, jelikož převodník měl čip http://www.prolific.com.tw/eng/Products.asp?ID=59 , který mi bez problému naskočil v Ubuntu i Debianu. Pak nastal výběr softwaru pro stanici pod Linuxem - Ubuntu 10.04 "Lucid Lynx". Prakticky šli do výběru dva softy - open2300 

Léto 2010

Problémy s teplotami na střeše, která vyhřívala teplotní čidlo na 40°C. Přesuny do výšky ani do stínu nepomáhaly, prostě střecha paneláku sálá.

Při nastavování stanice jsem měl jediný problém, že jsem nepřipojil k jednotce čidla větru a srážek a program se mi nějak nerozběhnul. Strávil jsem nad takovou prkotinou dva dny. Rovněž jsem udělal kardinální chybu, že jsem nezkrátil pro mě dlouhé kabely ustřižením a nacvaknutím RJ11, ale naletoval jsem kratší kabely na tišťáky. Touto operací mi přestal chodit anemometr a měl jsem co dělat abych čidlo rozchodil. Po nastavení stanice je potřeba vždy udělat stop jak  příkazem tak i ve wviewmgmt. Jinak volby i když jsou zatrhnuté tak nefungují.

Jakmile mi stanice začala šlapat, přemýšlel jsem jak ji dostat do Joomla. Vybral jsem si způsob posílání dat na http://www.wunderground.com/, kterou tato stanice podporuje a kde lze získat banner. Zaregistroval jsem se a provedl nastavení na stránkách. Na přepočítání souřadnic polohy jsem využil konvertor. Souřadnice stanice GPS jsem získal z www.mapy.cz.

Stanice bohužel nešla po testování z wundergroundu vymazat, ale po nečinnosti alespoň zmizela ze soupisu dostupných. Ze stránek jsem si pak stahnul odkaz, který jsem si dal do Joomly do banneru. Prozatím mám stanici na balkoně. Wunderground umožňuje i upload dat z webkamery, ale to jsem nějak nerozhýbal.